W jakiej temperaturze przechować wina?
Wiele osób nie zwraca specjalnej uwagi na sposób przechowywania wina. Przez to butelki często trafiają do zupełnie przypadkowych miejsc, np. lodówki czy szafki. Niestety, wino jest kapryśnym trunkiem i w nieodpowiednich warunkach może stracić swój charakterystyczny aromat. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy!
Odpowiednia temperatura
Wino powinno być przechowywane w temperaturze od 10 do 14°C. Za optymalne uważa się 12 °C. W przypadku zbyt niskiej temperatury wino dojrzewa zbyt wolno. Z kolei zbyt wysoka temperatura doprowadzić może do przyśpieszenia procesu dojrzewania. W bardzo wysokich temperaturach, czyli powyżej 25 °C, wino może się zepsuć. Poza odpowiednią temperaturą, niezwykle ważna jest także jej stałość. Wino nie lubi nagłych zmian temperatury. Warto zwrócić uwagę również na wilgotność powietrza. Zaleca się, aby pozostawała na poziomie 65-80 proc. W przeciwnym wypadku dojść może do utlenienia wina (niski poziom wilgoci) lub pojawienia się pleśni (wysoki poziom wilgoci).
Zakres temperatur przechowywania wina | od 10°C do 14°C |
Optymalna temperatura przechowywania wina | 12 °C |
Zbyt wysoka temperatura, w tej temperaturze wino może się zepsuć | od 25°C |
Wilgotność powietrza do przechowywania wina | od 65% do 80% |
Właściwa pozycja
Kolejnym istotnym czynnikiem jest właściwa pozycja wina. Większość osób ustawia butelki pionowo. Niestety, nie jest to najlepszy pomysł. Nieodkorkowane jeszcze wina powinny leżeć bowiem w pozycji poziomej. To właśnie ona zapewnia odpowiednie nawilżenie korka, które znacząco obniża ryzyko utlenienia trunku. Za najlepszą pozycję uważa się odchylenie butelki od poziomu pod kątem około 5 stopni.
Ochrona przed światłem
Wina nie lubią światła. Dotyczy to zarówno światła naturalnego, jak i sztucznego. Światło (podobnie jak wysoka temperatura) sprawia, że wino zbyt szybko się starzeje i traci kolor oraz smak. W niektórych przypadkach kontakt ze światłem doprowadzić może nawet do wydzielenia się szkodliwych związków siarki. Gdzie zatem najlepiej przechowywać wina? Butelki powinny stać w ciemności, np. w piwnicy lub pod schodami. W przypadku, gdy w domu nie ma takiego miejsca, wykorzystać do tego można np. drewniane skrzynki nieprzepuszczające światła.
Czas przechowywania
Na to, jak smakuje wino wpływa nie tylko temperatura, wilgotność czy nasłonecznienie, ale także i czas przechowywania trunku. Ogólna zasada mówi, że czerwone wino może być przechowywane nieco dłużej niż białe. Kolejne czynniki, jakie należy wziąć pod uwagę to zawartość alkoholu oraz długość korka. Mocniejsze wina lepiej się starzeją, słabsze lepiej szybciej wypić. W przypadku korków o długości 40-45 mm, zaleca się, aby wino przechowywać maksymalnie dwa lata. Korki dłuższe, około 50 mm, mogą leżakować dłużej, niektóre nawet 20 lat. Oczywiście powyższe zalecenia dotyczą nieodkorkowanych win. Co w przypadku otwartych już butelek? Wino o zawartości alkoholu 12,5 – 13,5 proc. trzeba spożyć w ciągu 4-7 dni od otwarcia. Z kolei najmocniejsze trunki, czyli wina o zawartości alkoholu powyżej 13,5 proc. mogą być otwarte przez maksymalnie 5 dni. Nieco krótszy termin spożycia mają wina musujące, które należy wypić w ciągu 3 dni od otwarcia.
Dobry sprzęt pozwoli zadbać o wino
Powyższe zasady są stosunkowo proste, jednak nie zawsze łatwe do zrealizowania. Wiele zależy bowiem od przestrzeni, jaką dysponujemy. Posiadacze niewielkich mieszkań, nie zawsze znajdą właściwie miejsce na wino, zwłaszcza w przypadku większej kolekcji trunków. W takim przypadku dużym ułatwieniem może być odpowiedni sprzęt do przechowywania wina. Chłodziarka do wina do zabudowy Electrolux to designerski sprzęt, który pomieścić może nawet kilkadziesiąt butelek wina o różnym kształcie czy wielkości.
Chłodziarka pozwala na zachowanie odpowiedniej temperatury, wilgotności oraz zaciemnienia, co sprzyja prawidłowemu dojrzewaniu wina. Dzięki temu nie trzeba martwić się o jakość serwowanego w domu wina. Ciekawym dodatkiem, zwłaszcza dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z winem, jest także współpracująca z chłodziarką aplikacja OENO Cellar Management. Pozwala ona na zarządzanie domową kolekcją win i zamawianie brakujących butelek. Dzięki profesjonalnym poradom somelierów, aplikacja pomaga również dopasować właściwe wino do posiłku.
*Materiał zewnętrzny